top of page

PRAKTISK INFORMASJON

Her finner du praktisk informasjon som kommer til nytte når du skal studere medisin i Praha. 

Skal man bo på Doormitory eller skal man leie en leilighet? Alene eller sammen med noen andre? Noen av dere flytter kanskje hjemmefra for første gang og da kan det være trygt å flytte sammen med noen som også studerer medisin eller som er fra samme land. Vi vil gjerne hjelpe dere til å finne noen hvis dere ikke skulle finne noen selv.
 

Universitetet tilbyr tak over hodet for alle elevene på doormitory i Hostivar, dette er billig, lav standard og et stykke utenfor byen. Vi i Study in Prague anbefaler ikke opphold på doormitory annet enn som en kortvarig løsning. Praha er en billig by å bo i så vi vil anbefale at dere finner en leilighet med det samme.
 

Det er mange steder man kan lete etter et sted å bo. Under har vi lagt til sider dere kan se etter leilighet på. Husk å se etter hvor i byen leiligheten ligger. Praha 2 og Praha 10 er der de aller fleste studentene bor, men det er også mulig å finne noe utenfor som ikke er alt for langt vekk.

FINNE ET STED Å BO

klipartz.com-min.png
klipartz.com-min.png
klipartz.com-min.png
klipartz.com-min.png
 • Facebook
 • Facebook

Facebook Gruppe: Ny student i Praha
 

Facebook Page: AnsaPraha. Her kan man høre med andre elever om det er noen som har noe ledig.

BANK, FORSIKRING OG TELEFON

BANK
Det å ha en Tsjekkisk bankkonto er ikke en absolutt nødvendighet. Men det gjør det lettere når man skal betale husleie også taper man ikke så mye på transaksjonsgebyr for hver gang man tar ut penger. Praha er fortsatt en by det er viktig å ha kontanter for hånden. UniCredit Bank er det mest vanlige å ha, dette er gratis for alle studenter og vi har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere og nåværende studenter. 
 

FORSIKRING
Det er viktig for alle som kommer fra Europa og ha med seg sykesikringskort. Hvis du da blir innlagt på sykehus, blir alt dekket av dette kortet. Skriv en studentforsikring med ditt hjemland som har innbo og reiseforsikring. For nordmenn anbefaler vi ANSA sin forsikring som leveres av Tryg forsikring.

TELEFON
De fleste norske mobilabonnement har samme pris for mobildata i alle land i Europa. Derfor er det vanlig at studentene ikke tegner er tsjekkisk mobilabonnement og fortsetter å bruke sitt norske.
Samtidig er de tsjekkiske abonnementene en billigere enn de norske, så hvis man ønsker spare noen kroner kan det være smart å skaffe seg tsjekkisk telefonabonnement.

DEN FØRSTE MÅNEDEN

DOBRONICE
I Praha møter studentene en myk start på studietlivet hvor skolen fokuserer på at studentene skal bli godt kjent før skoleåret starter på ordentlig. I starten av September blir alle elevene invitert med på en leir som heter "Dobronice". Dette er en langhelg full av morsomme aktiviteter og fester som alle burde få med seg. Her møter du dine kommende studiekamerater, eldre studenter som dere kan spørre om alt mulig og mange av lærerne i en uformell og hyggelig setting. De tsjekkiske elevene er også med. Kjempegøy!

Se bilder fra Dobronice 2020 her

TSJEKKISK SPRÅKKURS
Etter Dobronice skal alle studentene gjennom ett par ukers språkkurs i tsjekkisk. Dette er en god tid til å flytte godt inn i leiligheten, dra på IKEA, bli kjent med byen og bli bedre kjent med de du møtte på Dobronice. Språkkurset varer noen timer hver dag hvor dere vil få grunnleggende tsjekkisk undervisning etterfølgende av en liten prøve på slutten av kurset. Dette er oppleves en myk og hyggelig start på studiene.

FADDERUKEN

Sist, men ikke minst så kommer Fadderuken! Det er en uke i slutten av september/ starten av Oktober. Fadderuken består av en masse arrangement som arrangeres av TRIMED (universitetets studentforening og ANSA). Tidligere år har det vært blant annet fest på båt som kjører langs kanalen i Praha hele kvelden, konserter med gratis mat og drikke på skolen, Beachvolleyball-turnering og mye mer.
 

Når fadderuken er ferdig så starter det faktiske studiet ca. én måned etter at du først reiste til Praha, under denne tiden burde du ha hatt god tid til å innrede leilighet, bli kjent med en hel masse folk og forhørt deg om studietips fra elever på høyere år. Bruk denne tiden godt til dette så er du klar for å endelig sette deg foran bøkene i Oktober!

 • Facebook
 • Instagram

@trimed.lf3

ARRANGEMENTER

Det arrangeres arrangementer året rundt enten av ANSA, TRIMED eller av fakultetet selv. Noen av de er:

 • Årlig juleball med hele skolen

 • Pubquiz

 • ANSA winter games i Zakopane.

 • 17. mai fest-> Se bilder her

 • KonserterIDRETTSLAG
Skolen har også en rekke idrettslag som studentene kan melde seg på:

 • Hockeylaget "HC TRIMED"

 • Fotballlag

 • Basketballag

 • Volleyball lag

 • Squash turneringer

NÅR ER DET FERIE?


SOMMERFERIE
Sommerferien begynner fra midten/slutten av Juni. Etter ca 3 måneder med sommerferie starter skoleåret i starten av Oktober for alle de 6 årene, med unntak av 1. året på grunn av Dobronice, tsjekkisk språkkurs og fadderuke. 


JULEFERIE

Juleferien kan variere fra år til år, avhenging av eksamen, men er som oftest fra 20. Desember- 2. Januar. Eksamensperioden kommer i Januar.

VINTERFERIE

Etter eksamensperioden så er det en lang ferie i Februar som venter, hvis du består alle dine eksamener i Januar. Dette er en tid som er satt av til retake av eksamen. Hvis du er tidlig ferdig kan du forvente 3 uker ferie i Februar og dra på vinterferie rundt om i sentraleuropa eller dra på skiferie Alpene. Det er jo ikke lange kjøreturen unna.

ANSA logo.png

ANSA- DU REISER ALDRI ALENE

ANSA er en forening for alle norske studenter som studerer i utlandet. De kjemper blant annet for at norske studenter skal får så bra utbytte av sine utenlandsstudier som mulig. Hva det gjelder penger fra lånekassen, autorisasjon av studiet, forsikring og annet så stiller ANSA opp.

Se denne videon hvor ANSA forklarer det de driver med:

ANSA logo.png

ANSA FORSIKRING

Når du skal studere i utlandet er det viktig med en god forsikring. Hvis du melder deg inn i ANSA kan du i tillegg signere ANSA forsikring. Den er skreddersydd for deg som studerer i utlandet og anbefales av oss.

ANSA I SOSIALE MEDIER

Besøk ANSA sine sosiale kanaler og nettside under for å få informasjon som kan være til nytte for deg som student i Praha. 

 • Facebook
 • Facebook
 • Instagram
 • Instagram
 • klipartz.com-min
bottom of page