top of page
Intervjubilde, Mari Westad- min.jpeg

Hør fra Mari... 

Mari Westad (23) fra Stange i Hedmark går nå sitt fjerde år på Charles University, Third faculty of Medicine. Les om Mari sine opplevelser og erfaringer om hvordan det er å studere medisin på Charles University, Third Faculty of medicine og hvordan det er å være student i Praha. 
 

Hvordan er det å studere medisin på 3. fakultet?

3. fakultet har jo en litt annen oppbygning av studiet enn de fleste andre universitet. De første årene har man store moduler og man begynner med biokjemi i stedet for anatomi som mange kanskje er vant til. Så bygger man gradvis på kunnskapen sin med anatomi, fysiologi og patologi oppover årene før man begynner med de kliniske fagene. I flere av fagene har man studentlærere som er til stor hjelp. Man finner fort ut av hvilke studieteknikker som lønner seg og man blir veldig selvstendig i sin egen læring.


 

Hvordan er det å bo i en europeisk storby som Praha?
 

Jeg synes Praha er en helt perfekt by! Passe stor nok til at det alltid er noe som skjer, uten at det blir for stort. Det er liksom aldri mer enn 20 minutter, enten man går, tar kollektiv eller tar uber. Man klarer å bli godt kjent med byen og det er en trygg by med masse gøy å finne på. Det er kule restauranter og barer på alle gatehjørner og masse store parker og grønne områder. Ellers er byen i seg selv helt nydelig å bare se på mens man går gatelangs.

 

Hvordan er studentmiljøet i Praha?

Studentmiljøet er veldig godt. Alle som begynner på engelsk curriculum har flyttet langt hjemmefra, som regel for første gang og kjenner ikke mange andre. Derfor er de fleste veldig åpne for å bli kjent og få seg venner, det gjør jo alt litt mindre skummelt i starten. Både skolen gjennom Trimed og ANSA er flinke til å arrangere events så man får truffet folk fra sitt eget og andre skoleår. De eldre studentene er veldig flinke til å dele notater, tips og triks så man er godt kjent på tvers av både skoleår og nasjonaliteter.


 

Hvordan er undervisningen på Third Faculty of Medicine?
 

Professorene forventer som regel at man er forberedt til timene og man må nok i større grad enn i Norge ta ansvar for egen læring. For nye studenter kan det virke skummelt i starten men da er det bare å dra nytte av erfaringene til eldre elever. I løpet av første året må man gjerne prøve og feile litt før man finner ut av sin egen rytme. Mye av undervisningen foregår i klassiske forelesninger. De er ikke obligatoriske og alt av presentasjoner er tilgjengelig i ettertid, så man kan bestemme mye av sin egen hverdag. I seminarene er man delt inn i mindre grupper og det er ofte eldre studenter som underviser. For meg var det disse timene jeg synes var mest nyttige, og det er mye lettere å stille spørsmål når man er i en mindre gjeng.

 

Hvorfor skal man velge Praha fremfor andre byer i Øst-Europa å studere medisin i?
 

De to største punktene for min del er byen i seg selv og studentmiljøet. Spesielt det norske studentmiljøet er veldig godt, mye takket være ANSA. Her er jeg litt partisk siden jeg har sittet noen år i styret selv, men ANSA arrangerer nesten månedlige pubquizer, julebord og 17. mai bare for å nevne noe. Det er ikke bare for nordmenn og vi tar alltid med de internasjonale vennene våre og lager masse moro. Som jeg har nevnt synes jeg byen er helt perfekt når det kommer til størrelse, kultur, mat og uteliv. Det er alltid noe nytt å sjekke ut på helgene og kartet på telefonen min er full av restauranter, caféer og barer jeg vil dra på. Selv om jeg snart har vært her i 4 år er jeg ikke halvveis på listen en gang fordi det alltid kommer noe nytt og spennende. Praha ligger også veldig godt til i Europa som gjør at de fleste andre storbyer bare er noen timer med tog unna, perfekt om man vil komme seg unna en helg!Hva liker du å bruke fritiden din på?
 

Mat! Enten middag hjemme med venner eller på restaurant, jeg synes mat er meningen med livet. Man får så mye bra mat for langt billigere enn i Norge, så til og med en student kan unne seg en god del restaurantbesøk før man må begynne å bekymre seg for bankkontoen. Ellers er jeg et vanedyr som elsker rutine og hverdag, så den (nesten) daglige treningsøkta, kafferunder og filmkvelder med jentene jeg bor med og litt fest og moro i helgene er alt som skal til for at jeg er fornøyd.

 

Til slutt, hva er ditt beste tips for nye studenter som vil/skal studere medisin i Praha?
 

Dra på alle arrangementene i begynnelsen! Jeg synes alle som kan burde bli med på Dobronice, en bli-kjent leir som skolen arrangerer før skolestart. Da får man møtt gruppen man skal være med de neste 6 årene, eldre elever, tsjekkiske studenter og masse lærere. Det gjorde første skoledag mye mindre skummelt! Det samme gjelder Freshers week og ANSA arrangementer, det er venne-garanti på alle disse arrangementene. Når det gjelder studiet må man ikke være redd for å stille spørsmål eller be om hjelp, verken fra lærere eller medstudenter. Alle vil ditt beste men det er en stor overgang for mange og det kan hjelpe å lene seg litt på de som har gått igjennom det før deg. Du må heller ikke være redd for å bytte på studieteknikker, jo mer forskjellig du prøver i første klasse jo raskere finner du ut hva som fungerer for deg. Til slutt, kjøp iPad og Apple pencil! Du kan ha både fagbøker og notater digitalt, det er så mye lettere å dele notater med venner, og litt fine tegninger i alle mulige farger hjelper alltid på studiemotivasjonen.

bottom of page